Heeft u uw
financiële zaken
op orde?

Lees de checklist

Intermedis A & A

Checklist toeslagen

Geplaatst op: 10-07-2020, 14:14:01

Omdat veel mensen denken geen recht op toeslagen te hebben, liggen er miljoenen euro’s te verstoffen bij de Belastingdienst. Hoe zit dat bij u?

Bij de Belastingdienst kunt u vier toeslagen aanvragen: de zorgtoeslag(bedoeld als bijdrage voor de zorgverzekering), de huurtoeslag (jaren geleden in de plaats gekomen van de huursubsidie), de kinderopvangtoeslag (die ouders, ook veelverdieners, ondersteunt bij het betalen van de vaak hoge kosten voor kinderopvang) en het kindgebonden budget (een bijdrage in de kosten voor kinderen tot 18 jaar die bovenop de kinderbijslag komt en voor kinderen van 12 jaar en ouder ook een tegemoetkoming in de schoolkosten omvat).
In de praktijk blijft elk jaar geld bij de Belastingdienst liggen, omdat mensen vergeten de op hun situatie van toepassing zijnde toeslagen aan te vragen. Dat is zonde, vandaar deze checklist. Alle genoemde bedragen zijn van 2020, tenzij anders vermeld. Een verklarende woordenlijst met de gebruikte begrippen staat op p.18.

ZORGTOESLAG

leeftijd
Iedereen van 18 jaar en ouder kan zorgtoeslag aanvragen. Ook als de zorgverzekering van een kind door de ouders wordt betaald, heeft dat kind recht op zorgtoeslag.

inkomen
Is er geen toeslagpartner, dan heeft u recht op zorgtoeslag bij een toetsingsinkomen vanniet meer dan € 30.481 (€ 29.562 in 2019). Met toeslagpartner mag het gezamenlijke toetsingsinkomen niet hoger zijn dan € 38.945 (€ 37.885 in 2019).

vermogen
Heeft u geen toeslagpartner, dan heeft u alleen recht op zorgtoeslag als uw box 3-vermogen niet hoger is dan € 116.613 (€ 114.667 in 2019). Heeft u wel een toeslagpartner, dan wordt gekeken naar het gezamenlijke box 3-vermogen. Dat mag niet hoger zijn dan € 147.459 (€ 145.136 in 2019).

HUURTOESLAG

inkomen
Voor éénpersoonshuishoudens lag in 2019 de inkomensgrens voor de huurtoeslag voor niet-AOW’ers op € 22.700 en voor AOW’ers op € 22.675. Voor meerpersoonshuishoudens was dat in 2019 € 30.800 als één van u de AOW-leeftijd heeft bereikt en € 30.828 voor de rest. Bij meerpersoonshuishoudens gaat het om het toetsingsinkomen van de partners en medebewoners. Met ingang van 2020 zijn er geen vaste inkomensgrenzen meer. Hoe hoog het inkomen is waarbij u nog recht heeft op huurtoeslag, hangt af van uw huur, uw leeftijd en de samenstelling van uw huishouden.

LET OP: Ook een thuiswonend kind wordt gezien als medebewoner. Diens inkomen (exclusief de studiefinanciering) telt dus mee. Voor een kind dat op 1 januari jonger was dan 23 jaar telt alleen het inkomen boven € 4.964 mee (€ 4.885 in 2019).

bijzonder inkomen
U kunt de Belastingdienst vragen een bijzondere nabetaling of uitkering niet mee te laten tellen voor de huurtoeslag. Op www.toeslagen.nl vindt u een overzicht met inkomen waarvoor dit mogelijk is. Zoek op ‘huurtoeslag bijzonder’ en ga dan naar ‘Een nabetaling, uitkering of afkoopsom die niet meetelt voor de huurtoeslag’. U vindt dan ook een link naar het formulier ‘Verzoek bijzondere situatie huurtoeslag’ waarmee u deze aanvraag kunt doen.

vermogen
Uw box 3-vermogen mag niet hoger zijn dan de vrijstelling van maximaal € 30.846 (€ 30.360 in 2019) per toeslagpartner en per medebewoner.

rekenhuur
De rekenhuur mag niet hoger zijn dan de huurgrens van € 737,14 (€ 720,42 in 2019). Voor meerderjarigen jonger dan 23 zonder inwonende kinderen geldt een veel lager bedrag, namelijk € 432,51 (€ 424,44 in 2019).

verworven recht
Als u huurtoeslag krijgt en uw huur wordt door een huurverhoging te hoog, blijft u toch recht houden op huurtoeslag. Zoek op www.toeslagen.nl op ‘verworven recht’ voor meer informatie.

TIP: Voldoet u tijdelijk ook niet aan één van de andere voorwaarden, maar later wel weer? En woont u nog in dezelfde woning? Zodra u weer aan de andere voorwaarden voldoet heeft u opnieuw recht op huurtoeslag. Neem in dat geval contact op met de BelastingTelefoon (0800-0543, gratis).

uitzonderingen
De huurtoeslag kent allerlei uitzonderingen en bijzondere regels: voor minderjarigen, voor gehandicapten, voor huishoudens van 8 of meer personen, bij langdurige verzorging thuis, bijopname in een verpleeghuisvan één van de partners, etcetera. Vanaf het moment dat bijvoorbeeld één van de toeslagpartners op het adres van een verpleeg- of verzorgingshuis is ingeschreven, zijn ze voor de huurtoeslag geen toeslagpartners meer (voor andere toeslagen gelden andere regels!). Omdat het inkomen van degene die werd opgenomen niet meer meetelt, heeft dat ook gevolgen voor het recht op huurtoeslag van de achtergebleven partner.

TIP: Verblijft uw toeslagpartner of uw medebewoner langer dan één jaar in een verpleeghuis, psychiatrisch ziekenhuis of in de gevangenis, maar staat deze persoon nog wel ingeschreven op het woonadres? Dan kunt u de Belastingdienst met het formulier ‘Verzoek bijzondere situatie huurtoeslag’ vragen deze persoon niet mee te tellen voor de huurtoeslag.

KINDEROPVANGTOESLAG

registratie kinderopvang
U kunt alleen kinderopvangtoeslag krijgen als uw kind naar een geregistreerde kinderopvang gaat. U kunt dat checken in het Landelijk Register Kinderopvang op www.landelijkregisterkinderopvang.nl

contract
In het contract met de kinderopvang moeten de volgende gegevens staan: de naam, geboortedatum en het adres van het kind, de uurprijs van de opvang, het aantal opvanguren per jaar, de datum dat de opvang ingaat, de einddatum ervan en het soort opvang (dagopvang of buitenschoolse opvang).

werk
Als u betaald werk verricht (dat hoeft niet per se in loondienst te zijn, maar vrijwilligerswerk telt niet mee, ook niet als u een vrijwilligersvergoeding krijgt), heeft u recht op kinderopvangtoeslag voor de kinderen die bij u wonen. Heeft u een toeslagpartner, dan moet die ook werken. Het aantal gewerkte uren bepaalt het aantal opvanguren waarvoor u kinderopvangtoeslag kunt krijgen. Ook bij een hoog inkomen heeft u er recht op.

TIP: Er gelden bijzondere regels bij co-ouderschap, bij werkloosheid/stoppen met werken, als u een opleiding volgt en als u bij een familielid woont. U vindt er meer over op www.toeslagen.nl

kinderopvangtoeslagaffaire
Bent u een van de gedupeerden in de kinderopvangtoeslagaffaire en heeft u zich nog niet gemeld? Neem contact op met het Serviceteam Gedupeerden Kinderopvangtoeslag op 0800-2358358 (gratis). En bekijk ook de informatie op www.toeslagen.nl  kinderopvangtoeslag onterecht gestopt?.

coronavirus
De kinderopvang is in verband met het coronavirus tijdelijk gesloten geweest. U hield in die periode recht op kinderopvangtoeslag, mits u uw kind niet heeft afgemeld en de facturen van de opvang heeft voldaan. De eigen bijdrage over die periode krijgt u deze of uiterlijk volgende maand automatisch vergoed. Heeft u meer eigen bijdrage betaald dan u terugkrijgt? Check dan of het zin heeft om bezwaar te maken. Meer informatie op www.rijksoverheid.nl, zoeken op ‘coronavirus kinderopvang’.

KINDGEBONDEN BUDGET

leeftijd kinderen
Voor kinderen jonger dan 18 jaar kunt u kindgebonden budget (ook wel ‘kindertoeslag’ genoemd) aanvragen. Op het moment dat uw kind de leeftijd van 12 en 16 jaar bereikt, stijgt deze toeslag. De verjaardag van uw kind kan dus leiden tot extra geld.

inkomen
In 2019 was het kindgebonden budget bij een inkomen tot € 20.941 maximaal. Sinds 2020 wordt onderscheid gemaakt tussen alleenstaande ouders en paren met kinderen. Tot een toetsingsinkomen van € 21.431 hebben alleenstaande ouders recht op het maximale bedrag. Voor partners is dat maximum aanzienlijk verhoogd (€ 38.181). Bij inkomens boven deze bedragen wordt het kindgebonden budget geleidelijk afgebouwd.

TIP: Ook middeninkomens komen voor kindgebonden budget in aanmerking, aangezien deze toeslag langzaam afneemt met het toenemen van het inkomen. Bij welk inkomen het nul is, hangt af van het aantal kinderen, hun leeftijd en of u wel of geen toeslagpartner heeft.

vermogen
Heeft u geen toeslagpartner? Dan heeft u recht op kindgebonden budget als uw box 3-vermogen niet hoger is dan € 116.613 (€ 114.667 in 2019).Heeft u wel een toeslagpartner, dan wordt gekeken naar het gezamenlijke box 3-vermogen. Dat mag niet hoger zijn dan € 147.459 (€ 145.136 in 2019).

andere toeslagen
Heeft u recht op andere toeslagen, dan krijgt u automatisch kindgebonden budget als u daarop recht heeft. Heeft u geen andere toeslagen, dan moet u het zelf in de gaten houden en aanvragen.

EN VERDER

www.toeslagen.nl  Mijn toeslagen
Log in op www.toeslagen.nl en controleer of de Belastingdienst de juiste gegevens heeft gebruikt voor uw toeslagen. Denk aan inkomen, vermogen, huur, servicekosten, uurtarief kinderopvang, aantal opvanguren, etcetera. Zo voorkomt u dat u later te veel ontvangen toeslag moet terugbetalen.

TIP: Doe dit jaarlijks zodra u de voorschotbeschikking krijgt en nogmaals direct nadat u aangifte heeft gedaan over het voorgaande jaar. Schat uw inkomen voor lopende kalenderjaar aan de hoge kant. Zo voorkomt u dat u later toeslagen moet terug betalen. Wat u te weinig heeft ontvangen, krijgt u alsnog automatisch uitbetaald na het doen van aangifte inkomstenbelasting.

tijdig aanvragen
De meeste toeslagen moet u aanvragen vóór 1 september van het volgende jaar. Om die toeslagen te krijgen over 2019 heeft u dus tot 1 september 2020 de tijd. Er is één belangrijke uitzondering: kinderopvangtoeslag moet u aanvragen binnen 3 maanden na de maand waarin uw kind voor het eerst naar de opvang gaat. Voor het aanvragen en wijzigen van uw toeslagen logt u in op www.toeslagen.nl ➤ Mijn Toeslagen.

LET OP: Er zijn veel internetsites die informatie geven over het aanvragen van toeslagen. Vaak zijn dat sites van bedrijven die voor het aanvragen kosten rekenen. Er zitten ook malafide sites bij, die proberen uw persoonlijke gegevens af te troggelen. Het aanvragen van toeslagen is gratis op de site van de Belastingdienst: www.toeslagen.nl

vermogenswijziging
Verandert uw vermogen in de loop van het kalenderjaar, bijvoorbeeld als gevolg van een schenking of erfenis? Dan heeft dat geen invloed op uw toeslagen van het lopende kalenderjaar (de peildatum is immers 1 januari). U heeft dus nog tot de jaarwisseling de tijd om maatregelen te nemenvoor de toeslagen van volgend jaar(zie het kader ‘Plan op tijd’).

bijzonder vermogen
Sommige vermogensbestanddelen kunnen buiten beschouwing blijven voor het recht op toeslagen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan vermogen van pleegkinderen, vermogen van een minderjarig kind waar u niet aan kunt komen vanwege eenzogenaamde ‘BEM-clausule’ (Belegging Erfenis en andere gelden Minderjarigen) en bepaalde schadevergoedingen. Vul het formulier ‘Verzoek bijzonder vermogen toeslagen’ in, te vinden op www.toeslagen.nl

samenwonen, trouwen, uit elkaar
Samen wonen, trouwen en uit elkaar gaan hebben direct gevolgen voor uw toeslagen. Pas de gegevens dus zo snel mogelijk aan!

overlijden
Als één van de toeslagpartners is overleden, krijgt de Belastingdienst daarvan automatisch bericht. Stond de toeslag op naam van de overledene, dan zorgt de Belastingdienst ervoor dat een en ander automatisch wordt overgezet op de overblijvende toeslagpartner. Geef zo snel mogelijk de inkomensgegevens voor de nieuwe situatie door.

LET OP: Als u in het jaar na overlijden bericht krijgt over de toeslagen, zijn de door de Belastingdienst gebruikte gegevens waarschijnlijk onjuist. Pas deze dus aan!

10%-regeling
Heeft u niet het hele jaar één toeslagpartner of medebewoner? En is diens inkomen na vertrek of beëindiging van het partnerschap hoger? Als hoofdregel telt dat inkomen mee voor uw toeslagen, maar dat kunt u in sommigegevallen tegengaan op grond van de zogenaamde ‘10%-regeling’. Dat is bijvoorbeeld het geval als uw kind de deur uit gaat en meer gaat verdienen, of als uw ex na de scheiding meer verdient dan toen u nog bij elkaar was. Ook als uw toeslagpartner overlijdt kunt u een beroep doen op de 10%-regeling, en wel als de toeslag op diens naamstond en uw eigeninkomen meer dan 10% is toegenomen (bijvoorbeeld als gevolg van nabestaandenpensioen).

TIP: Meer informatie op www.toeslagen.nl. Zoek op ‘Hoe werken toeslagen’ en ga vervolgens naar ‘Kan ik toeslag krijgen? > Inkomen > Deel van het jaar een toeslagpartner of medebewoner’. Bel de BelastingTelefoon (0800-0543, gratis) als u denkt dat u gebruik kunt maken van de 10%-regeling.

rekenhulp toeslagen
Maak een proefberekening op www.belastingdienst.nl/rekenhulpen/toeslagen

LET OP: De berekening van het toetsingsinkomen in de rekenhulp geeft slechts een indicatie. Reken het altijd na met het verzamelinkomen. U vindt dat inkomen terug op uw belastingaanslag.

PLAN OP TIJD!

Uw inkomen in 2020 is van belang voor uw toeslagen in 2020 
Het is beter het ene jaar wel en het andere jaar geen recht op een toeslag te hebben, dan in geen van beide jaren. Ligt uw inkomen rond het maximale toetsingsinkomen? Plan uw inkomsten en aftrekposten zorgvuldig, bijvoorbeeld door:
■ de ingangsdatum en looptijd van uw lijfrentes zorgvuldig te kiezen (bij een langere looptijd ontvangt u uw geld over meer jaren en is het inkomen op jaarbasis lager)
■ giften van meerdere jaren te bundelen
■ bewust te bepalen in welk jaar reparatie van uw pensioentekort door een storting in een bankspaarproduct het meeste belasting- en toeslagvoordeel oplevert

Uw vermogen op 1 januari is van belang voor uw toeslagen in de rest van het jaar
Eén euro te veel vermogen op 1 januari kan zorgen voor duizenden euro’s aan misgelopen toeslagen. Is uw vermogen net te hoog? Stel uw recht op toeslagen dan veilig door vóór 1 januari maatregelen te nemen:
■ betaal grote uitgaven
■ maak gebruik van de vrijstelling voor contant geld (€ 543, € 1.086 voor fiscaal partners) en haal uiterlijk op 31 december contant geld in huis
■ doe een schenking
■ los consumptieve leningen af
■ los af op de hypotheek (heeft u een spaarhypotheek, overleg dan eerst met de aanbieder voordat u bijstort op de polis of bankspaarrekening!)
■ stort bij in een bancaire lijfrente
■ betaal de premie voor de zorgverzekering van het volgende kalenderjaar ineens (neem wel eerst contact op met uw zorgverzekeraar)

BEGRIPPEN

toetsingsinkomen
Het verzamelinkomen (het inkomen in box 1, 2 en 3 samen na aftrek van al uw aftrekposten, u vindt het bedrag in uw aangifte en op uw aanslag inkomstenbelasting). Is er geen aanslag , dan wordt voor de toeslagen uitgegaan van uw loon.

box 3-vermogen
Het box 3-vermogen zoals u dat heeft aangegeven in uw aangifte inkomstenbelasting voor aftrek van de vrijstelling. Van heffing in box 3 vrijgestelde groene beleggingentellen wel mee als vermogen voor de toeslagen. Vermogen dat is ondergebracht in een Spaar-BV telt niet mee voor de toeslagen.

toeslagpartner
In principe is dat uw echtgenoot of geregistreerd partner (kan anders zijn voor de huurtoeslag als de partner op een ander adres staat ingeschreven). Ook een ander kan uw toeslagpartner zijn. Zoek op www.toeslagen.nl op ‘Heb ik een toeslagpartner?’ om vast te stellen of u een toeslagpartner heeft.

rekenhuur
Kale huur plus (een deel van) de servicekosten. Zoek op www.toeslagen.nl op ‘rekenhuur’ voor meer informatie.

voorschotbeschikking
Het bericht over uw toeslagen voor het nieuwe kalenderjaar.

Bron: FiscAlert juni 2020 | jrg 27 nr 6 | p.16-19

Ga terug naar de vorige pagina